Stresujące wirtualne jedzenie

5 lipca 2010, 12:25

Pokarmy demonstrowane w rzeczywistości wirtualnej wywołują u chorych z zaburzeniami odżywiania taką samą reakcję emocjonalną, co prawdziwe jedzenie. Psycholodzy prowadzili badania z udziałem pacjentek z anoreksją i bulimią. W eksperymencie uczestniczyły też osoby zdrowe (grupa kontrolna). Uzyskane wyniki sugerują, że w przyszłości wirtualne przekąski będzie można wykorzystać do diagnozowania oraz oceny przebiegu terapii m.in. zaburzeń odżywiania (Annals of General Psychiatry).



Wi-Fi wolniejsze od połączeń kablowych

11 marca 2011, 12:58

Eptiro, firma specjalizująca się w analizowaniu ruchu w sieci, informuje, że łącza Wi-Fi mogą być o około 30% wolniejsze od połączeń kablowych. Z przeprowadzonych analiz wynika bowiem, że nawet niewielki spadek siły sygnału Wi-Fi powoduje, że prędkość pobierania danych zmniejsza się o 30%, a opóźnienia pakietów rosną o 10-20 procent.


Ocieplenie o 2 stopnie, klimat jak w plejstocenie?

9 grudnia 2011, 12:37

Badania historii klimatu na Ziemi, przeprowadzone przez Jamesa E. Hansena, dyrektora należącego do NASA Goddard Institute for Space Studies wskazują, że klimat naszej planety może zmieniać się bardziej dramatycznie, niż dotychczas sądzono.


Czarna dziura wyrzucona z galaktyki

5 czerwca 2012, 09:51

Najnowsze dane uzyskane przez Chandra X-ray Obserwatory wskazują, że astronomowie zaobserwowali czarną dziurę, która jest właśnie wyrzucana ze swojej galaktyki. Opuszcza ją z prędkością wielu milionów kilometrów na godzinę


Nieprzewidywalny El Nino

7 stycznia 2013, 09:14

El Niño, występująca co kilka lat anomalia pogodowa, która objawia się na całej Ziemi w postaci zwiększonych opadów i bardziej intensywnych susz, pozostanie nieprzewidywalna. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy na podstawie badań koralowców postanowili sprawdzić, czy w związku ze zmianami klimatu El Niño będzie podlegał jakimś określonym zmianom.


Kobiety bardziej korzystają na treningu interwałowym

3 września 2013, 06:38

W porównaniu do mężczyzn, kobiety uzyskują więcej z treningu przedziałowego o wysokiej intensywności (ang. high intensity interval training, HIIT).


Szczęśliwy (polimerowy) przypadek

16 maja 2014, 12:26

Dr Jeanette Garcia z Almaden Research Center IBM-a wynalazła przez przypadek nową klasę duromerów. Nie dodała jednego reagenta i w wyniku przebiegającej w niskiej temperaturze polikondensacji paraformaldehydu z 4,4'-oksydianiliną (ODA) uzyskała hemiaminalne dynamiczne sieci kowalencyjne (ang. hemiaminal dynamic covalent networks, HDCNs). W wyższej temperaturze zachodziła dalsza cyklizacja i powstawały poli(heksahydroksytriazyny), PHTs.


Hojni po tryptofanie

4 lutego 2015, 11:32

Tryptofan nasila skłonność do przekazywania pieniędzy. Aminokwas występuje m.in. w jajach, soi czy serze. Jego przemiany w organizmie prowadzą do uzyskania serotoniny, czyli hormonu szczęścia.


Zażenowanie: emocja o dwóch obliczach, publicznym i prywatnym

28 października 2015, 14:06

Kupując wstydliwy towar w Sieci, ludzie nadal odczuwają zażenowanie.


Ryzykant groszek

1 lipca 2016, 10:39

Groszki przejawiają zdolność do hazardu (wrażliwość na ryzyko). To pierwsze rośliny, u których ją odkryto.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy